BLOG & NEWS

Citroen: een MUST

Citroenen worden al eeuwenlang geroemd om de vele voordelen die ze bieden voor de gezondheid. De twee voornaamste van deze voordelen zijn de sterke antibacteriële en antivirale vermogens, die de citrusvruchten hebben en hun vermogen het immuunsysteem te stimuleren. Citroensap staat tevens bekend als hulpmiddel bij gewichtsverlies, omdat het de spijsvertering bevordert en de lever reinigt.

Citroenen bevatten een grote verscheidenheid aan voedingsstoffen. Zo bevatten de gele vruchten citroenzuur, calcium, magnesium, vitamine C, bioflavonoїden, pectine en limoneen – deze stoffen bevorderen de immuniteit en gaan infecties tegen. Hieronder volgen de 10 voordelen van het elke ochtend drinken van warm citroenwater.


Hoe bereid ik warm citroenwater?

Voor het maken van citroenwater zou je gezuiverd water moeten gebruiken en het water moet warm zijn, maar niet heet. Gebruik geen koud water! Het lichaam doet er langer over om koud water te verwerken en verbruikt daarbij meer energie dan bij het verwerken van warm water. Gebruik altijd verse of indien mogelijk organische citroenen, nooit citroensap uit een flesje. Pers het sap van een halve citroen uit in een glas warm water en drink het in de ochtend zodra je opstaat op een lege maag.


Voordelen van citroensap en warm water

1. Het bevordert de spijsvertering

Citroensap helpt ongewenste materialen en gifstoffen uit het lichaam te drijven. Door de atomische samenstelling, die lijkt op de atomische samenstelling van speeksel en het chloorzuur van digestieve sappen, helpt het de lever bij het produceren van gal, een zuur dat nodig is voor de spijsvertering. Citroenen zijn ook rijk aan mineralen en vitamines en helpen gifstoffen in het spijsverteringskanaal af te breken. De verteringseigenschappen die citroensap heeft, helpen symptomen van een slechte spijsvertering te verzachten – symptomen zoals brandend maagzuur, oprispingen en een opgeblazen gevoel in de onderbuik. Het Amerikaanse Kankerinstituut raadt kankerpatiënten aan warm citroenwater te drinken om de darmbeweging te stimuleren.

2. Door de urineafdrijvende eigenschappen reinigt het je systeem

Citroensap draagt bij aan het uitdrijven van ongewenste stoffen, omdat je van citroenen vaker moet plassen. Zodoende worden gifstoffen sneller uit het lichaam vrijgelaten wanneer je citroenwater drinkt, wat ervoor zorgt dat je urinewegen gezond blijven. Het citroenzuur in citroenen helpt de functie van leverenzymen te maximaliseren, dit stimuleert de lever en bevordert ontgifting.


3. Het stimuleert je immuunsysteem

Citroenen zijn rijk aan vitamine C. Deze vitamine is ideaal wanneer je vecht tegen een verkoudheid. Citroenen zitten ook bomvol kalium, wat de hersenen en het zenuwstelsel stimuleert. Kalium helpt bovendien de bloeddruk te reguleren. Het ascorbinezuur (vitamine C) dat in citroenen zit, heeft een ontstekingsremmend effect en wordt gebruikt als ondersteuning bij astma en andere ademhalingsproblemen. Daarnaast verbetert het de opname van ijzer in het lichaam. IJzer speelt een belangrijke rol in het immuunsysteem. Citroenen bevatten ook saponinen, die anti-microbiële eigenschappen hebben, die je beschermen tegen verkoudheid of griep. Nog een andere reden om deze vrucht in je dieet op te nemen: citroenen helpen de hoeveelheid speeksel die het lichaam produceert te verminderen.

4. Het balanceert de pH-waarde

De pH-waarde van je lichaam is van levensbelang en alkalische voeding houdt deze waarde in balans. En laat citroenen nu net één van de meest alkalische voedingsmiddelen zijn, die er bestaan. Hoewel het duidelijk is dat ze veel zuur bevatten, hebben ze zodra ze in ons lichaam terechtkomen een alkalische werking. In tegenstelling tot wat ook wel geloofd wordt, verhoogt citroenzuur de zuurgraad in het lichaam niet zodra het is gemetaboliseerd. Citroenen bevatten evenveel citroenzuur als ascorbinezuur. Dit is een zwak zuur, dat gemakkelijk opgenomen wordt in het lichaam en er zodoende voor zorgt dat het mineraalgehalte in citroenen het bloed kan alkaliseren. Je loopt alleen kans om ziek te worden als het lichaam een te lage pH-waarde en dus een te hoge zuurgraad heeft. Het regelmatig drinken van citroenwater zal helpen de zuurgraad in het lichaam te verlagen. Hieronder valt ook het urinezuur in de gewrichten, wat één van de voornaamste oorzaken is van pijn of zwellingen.

5. Het zuivert de huid



Naast het reinigen van je gezicht is citroensap ook ideaal om je handen mee te wassen of te gebruiken bij een vettige huid.

Vitamine C helpt, net als andere antioxidanten, rimpels en donkere vlekken te verminderen en vecht tegen vrije radicalen. De alkalische aard van vitamine C is van belang voor een gezonde, stralende huid en doodt bacteriën waarvan bekend is dat ze acne kunnen veroorzaken. Je kunt citroensap zelfs direct aanbrengen op littekens of ouderdomsvlekken om er voor te zorgen dat ze minder zichtbaar worden. Omdat citroenwater gifstoffen uit het bloed verwijdert, kun je het zowel inwendig als uitwendig effectief toepassen. Het natuurlijk hoge gehalte aan vitamine C in citroenen verjongt de huid van binnenuit.

6. Het geeft je energie en verbetert je stemming

De energie die mensen krijgen van voedsel is afkomstig uit de atomen en moleculen waaruit dit voedsel is opgebouwd. Wanneer positief geladen ionen, die in voedsel zitten in het spijsverteringskanaal terecht komen, krijgen ze te maken met negatief geladen ionen. Hieruit komt een reactie voort. Citroenen zijn één van de weinige soorten voedsel, die meer negatief geladen ionen bevatten, waardoor je lichaam meer energie krijgt wanneer deze ionen in het spijsverteringskanaal terechtkomen. De geur die citroenen hebben draagt ook energieverhogende eigenschappen in zich. De geur van citroensap kan je stemming verbeteren en je geest leegmaken. Citroensap kan ook helpen angstige gevoelens en depressie te verminderen.

7. Het bevordert genezing

Het ascorbinezuur (vitamine C) dat in citroenen aanwezig is, bevordert genezing en is een essentiële voedingstof voor het behouden van gezonde botten en gezond bindweefsel en kraakbeen. Zoals we eerder al aangaven heeft vitamine C ook ontstekingsremmende eigenschappen. Vitamine C is over het algemeen een essentiële voedingsstof voor het behouden van een goede gezondheid en een goed herstel van stress of verwondingen.

8. Het verfrist de adem


Citroen, munt of yoghurt zijn allemaal goede middelen om van een slechte adem af te komen.

Naast het verfrissen van de adem, werken citroenen ook verzachtend bij kiespijn en ontstoken tandvlees. Onthoud wel dat citroenzuur kan leiden tot tanderosie. Daarom is het verstandig om eerst je tanden te poetsen voordat je citroenwater drinkt of even te wachten als je graag na het drinken je tanden wilt poetsen. Je kunt ook na het drinken van citroenwater je mond spoelen met wat gezuiverd water.

9. Het hydrateert je lymfensysteem

Warm citroenwater ondersteunt het immuunsysteem, doordat het je lichaam hydrateert en het vocht dat het lichaam verloren heeft vervangt. Wanneer je lichaam niet genoeg vocht binnen heeft gekregen, kun je last krijgen van bijverschijnselen, zoals een vermoeid of slap gevoel, verslechterde immuunfuncties, constipatie, verminderde energie, lage of hoge bloeddruk, slaaptekort, gebrek aan mentale helderheid etc.

10. Het helpt bij het afvallen


De vermagerende werking van citroenen is alom bekend en wordt zeer gewaardeerd. De vrucht is uitstekend voor ontgifting en het verminderen van inflammatie. Het bevat een hoop vitamine C, die antioxidatieve eigenschappen heeft.

Citroenen zijn rijk aan pectinevezels, die hongergevoel of trek tegengaan. Onderzoek toont aan dat mensen die een alkalisch dieet aanhouden sneller gewicht verliezen.

7 VOEDINGSMIDDELEN VOOR EEN GOEDE NACHTRUST

Een goede nachtrust is essentieel voor een optimale gezondheid. Toch is het voor sommigen lastig om ’s nachts genoeg rust te krijgen. Slecht in slaap komen, veel wakker liggen en ’s ochtends moe je bed uit komen zijn vervelende problemen, waardoor je minder goed in je vel gaat zitten.

Hoewel we slaapproblemen vaak vanuit een mentale invalshoek benaderen, gaan we in dit artikel in op de rol van voeding. Je leest welke zeven voedingsmiddelen jou kunnen helpen om beter en dieper te slapen, zodat je niet steeds wakker wordt.

1. Zure kersen

Melatonine is het slaaphormoon waardoor je in slaap valt (en blijft). Hoewel je aan het eind van de dag zelf melatonine aanmaakt, kun je ook extra melatonine binnenkrijgen via voeding. Zure kersen zijn een natuurlijke bron van melatonine.

Als je last hebt van slaapproblemen heb je vast al ergens gelezen dat je voor het slapen het licht moet dimmen en de TV moet uitzetten. Het idee achter deze handelingen is dat je melatonineproductie daardoor op gang komt. De hoeveelheid melatonine die je aanmaakt is namelijk afhankelijk van de hoeveelheid licht dat op je netvlies komt.

2. Noten

Magnesium zorgt ervoor dat je spieren kunnen ontspannen. Wanneer de hoeveelheid magnesium in het lichaam te laag is, is het moeilijk om in slaap te vallen. Eet een uur voor het slapen een klein handje rauwe, ongezouten amandelen voor een betere nachtrust.

Amandelen veroorzaken geen grote pieken in je bloedsuikerspiegel, waardoor je ’s nachts niet snel wakker wordt. Ook lijnzaad, pompoenpitten, zonnebloempitten en walnoten zijn rijk aan magnesium.

3. Valeriaan

Valeriaan is een natuurlijk ontspanningsmiddel. De stoffen uit deze kruidachtige plant kunnen je helpen om te ontspannen en sneller in slaap te vallen. Door een half uur voor het slapen het licht te dimmen, een boekje te lezen en een kopje valeriaanthee te drinken, ben je verzekerd van een goede routine om tot rust te komen.

4. Vis

Zalm is rijk aan vitamine B6. Het lichaam heeft deze vitamine nodig om het slaaphormoon melatonine aan te maken. Daarnaast bevat zalm, net als garnalen, heilbot en kabeljauw, het aminozuur tryptofaan. Tryptofaan is samen met vitamine B6 betrokken bij het aanmaken van serotonine (het gelukshormoon) en melatonine (het slaaphormoon). Beide hormonen zijn cruciaal voor een goede nachtrust.

5. Donkere bladgroentes

Calcium en magnesium zijn twee essentiële mineralen die je lichaam nodig heeft om te functioneren. Bij deze twee mineralen is niet alleen de hoeveelheid die je binnenkrijgt belangrijk, maar ook de verhouding waarin je het binnenkrijgt is van belang.

Donkere bladgroentes bevatten zowel calcium als magnesium in de juiste verhouding. Eet daarom regelmatig spinazie, boerenkool, andijvie en paksoi.

6. Bananen

Bananen zijn rijk aan magnesium en kalium. Beide mineralen kunnen onrustige gevoelens verminderen en je helpen om te ontspannen. Daarnaast bevatten bananen een flinke hoeveelheid tryptofaan (het aminozuur die betrokken is bij het aanmaken van het slaaphormoon melatonine).

7. Eieren

Direct voor het slapen kun je het beste niet eten. Als je een uur voor het slapen echt trek hebt, vermijd dan het schaaltje chips of de suikerrijke snack. De koolhydraten in deze snacks kunnen een hoge bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor je ’s nachts wakker ligt van de energie.

Kies in plaats daarvan voor een gekookt eitje. Zowel het eiwit als de dooier zijn rijk aan eiwitten die je bloedsuikerspiegel niet snel doen stijgen.

Voeding heeft invloed op je nachtrust

Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen, kunnen bepaalde voedingsstoffen je nachtrust bevorderen. Het valt je misschien op dat de bovenstaande lijst met gezond eten bestaat uit onbewerkte producten. Om beter te slapen, kun je daarom het beste kiezen voor natuurlijke voeding met een hoge voedingswaarde en zo min mogelijk toegevoegde voedseladditieven.


Avocado, vet gezond!


Vol vitaminen, mineralen en vezels

Guacamole, gevuld met garnaaltjes, met gerookte kip in een wrap. De avocado is heerlijk in combinatie met tal van ingrediënten. Romig, vet, maar toch ontzettend gezond.

De avocado - ook wel advocaatpeer genoemd - is een groene vrucht die groeit aan de advocaatboom. De vrucht rijpt niet aan de boom, maar pas nadat hij geplukt is. Het is officieel dus geen groente, maar een vrucht. Een halve avocado weegt ongeveer 100 gram: de helft van je dagelijkse portie fruit (of groente).


Vet

Een rijpe avocado is zo zacht als boter. Met een vetgehalte van soms wel 30 procent is het vruchtvlees dan ook zeer vet. De schil is hard en varieert van donkergroen tot zwart. In de avocado vind je een grote pit; deze kun je eten. Het vruchtvlees heeft een licht nootachtige smaak.

Veel mensen denken dat de avocado een dikmaker is: het is tenslotte een vette vrucht. Het klopt dat de avocado redelijk wat kilocalorieën bevat: zo’n 170 tot 180 per halve (100 gram), maar de vetten in de avocado zijn vooral gezond. Het betreft oliezuur, een enkelvoudig onverzadigd vet dat gunstig is voor het cholesterol. Daarbij krijg je dankzij de avocado ook veel vezels binnen, wel zo’n 10 gram per vrucht.


Vitaminebom

Naast gezonde vetten en vezels zit de avocado ook vol met vitaminen en mineralen. Het is een goede bron van kalium en magnesium en vitamine A, B1, B2, B6, C, E en foliumzuur (B11). Vooral het mineralengehalte is erg hoog: bijna drie keer zoveel als in de meeste andere vruchten.

Dankzij snelle koolhydraten, eiwitten en mineralen zorgt de avocado voor een snel herstel na het sporten. Je vindt de vrucht daarnaast vaak in huidverzorgingsproducten: het is erg goed voor de huid. Met een beetje yoghurt, honing en avocado maak je zelf heel gemakkelijk een gezichtsmasker.


Kopen

Avocado’s kun je het hele jaar door kopen. Gedurende het jaar worden ze vanuit verschillende gebieden geïmporteerd: van mei tot december uit Afrika en Zuid-Amerika en van september tot mei uit Israël. Een rijpe avocado voelt rond de steelaanzet zacht aan als je er met een vinger licht op drukt. Het vruchtvlees is dan geel/groen romig.

Op een koele plaats kun je een avocado een tot zes dagen bewaren. Bewaar ze vooral niet in de koelkast, dit verstoort de narijping van de vrucht. Wil je juist dat de avocado sneller rijpt? Stop de vrucht dan in een plastic zak met een rijpe appel of peer.

Wanneer je een avocado wilt eten kun je hem het beste in de lengte doormidden snijden. Met een scherp mes kun je dan prima om de pit heen werken en draai je de twee helften zo uit elkaar. De pit wip je er vervolgens zo uit. Zodra je een avocado van zijn schil ontdoet, wordt het vruchtvlees snel bruin. Door de pit bij het vruchtvlees te houden of een beetje citroensap toe te voegen kun je dit tegengaan.


Komkommer: langwerpige dorstlesser


Meer dan alleen maar water

Het is een van de populairste en meest gegeten groenten in Nederland: de komkommer. En dat is ook niet zo vreemd, want dankzij zijn neutrale smaak kun je komkommer eigenlijk overal bij eten. Veel mensen denken dat deze langwerpige groente niet echt gezond is, maar dat is onterecht.

De komkommer behoort tot de familie van de meloen en de courgette. De vruchtgroente groeit aan een klimplant met grote bladeren; aan een stengel kunnen tientallen komkommers groeien. Bij het oogsten zijn ze nog donkergroen, maar tijdens het rijpen wordt de komkommer langzaam lichter.


Rauw en extra

De meeste mensen eten de komkommer rauw en als extra groenten: bijvoorbeeld als salade bij de warme maaltijd, een paar plakjes op een broodje of tussendoor een stuk uit het vuistje. Wist je dat je komkommer ook heel goed kunt stoven, bakken of koken? Houd bij het koken een maximum van 10 minuten aan.

Een komkommer hoeft niet geschild te worden. Wassen is wel belangrijk. Net als het verwijderen van de uiteindes.


Koel bewaren

Let erop dat je, als je een komkommer koopt, kiest voor een exemplaar dat stevig aanvoelt en een gave, glanzende schil heeft. Bewaar hem op een koele plaats, bij voorkeur 12 graden Celsius dus buiten de koelkast. Hij blijft dan minstens een week goed. Bij te lage temperatuur verstoor je namelijk de verdere rijping. Ook wordt de komkommer snotterig van kou.

Het verpakken van de vruchtgroente in folie voorkomt uitdroging. Gekookte komkommer kun je invriezen; rauwe is hiervoor minder geschikt.


Gezond of niet?

In 100 gram komkommer zit ongeveer 97 gram water, dus je zou misschien denken dat het niet per se heel gezond is. Toch bevat komkommer net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en juist weinig kilocalorieën. Zo is komkommer een goede bron van B-vitamines, maar je vindt er ook andere vitaminen en mineralen in. Eet daarvoor wel ook de schil op.

Dankzij al het vocht hydrateert komkommer het lichaam. Datzelfde vocht kan ook verkoelend werken, bijvoorbeeld bij een verbrande huid of opgezwollen ogen.

Verder wordt er gezegd dat komkommer helpt tegen een slechte adem als je een schijfje gedurende 30 seconden tegen je gehemelte drukt. Ook zijn er aanwijzingen dat bepaalde stoffen in de komkommer zouden helpen tegen kanker en bij diabetes, een verhoogd cholesterol of bloeddruk en klachten aan de spijsvertering. Daarnaast zou het de gezondheid van de gewrichten bevorderen. Voor al deze effecten is echter onvoldoende wetenschappelijke onderbouwing.


Snackgroente

Een ding is zeker: komkommer is de ideale snackgroente. Niet alleen omdat het weinig kilocalorieën bevat, maar ook omdat je er flink mee kunt variëren.

  • Koude komkommersoep
  • Garnalen op een bedje van komkommer
  • Komkommer in het groen met tartaar
  • Water met limoen, komkommer en verse munt
  • Komkommer met dipsauzen


OVERGEWICHT: gevaarlijker dan je denkt


Steeds meer mensen zijn te zwaar. En dat terwijl het een aandoening is waar je niet te lichtzinnig over moet denken. Overgewicht brengt allerlei gezondheidsrisico's met zich mee, zoals suikerziekte en hartkwalen. Voorkom deze ellende door gezond en gematigd te eten.

Een groot probleem is dat we steeds minder bewegen, maar onze magen wel blijven vullen met veel en energierijk eten. Jaarlijks eten we met elkaar naar schatting 532 miljoen kilogram aan snacks en zoetigheid. Dat is bijna 33 kilogram per hoofd van de bevolking.

Kans op overgewicht

Andere factoren die de kans op overgewicht vergroten zijn:

  • erfelijkheid
  • medicijngebruik
  • ziekte of een handicap
  • te weinig lichaamsbeweging
  • een ingrijpende gebeurtenis
  • stoppen met roken
  • (gevolgen van) zwangerschap

Risico's

Overgewicht levert nogal wat risico's op voor je gezondheid. De kans dat je met de volgende aandoeningen te maken krijgt, is veel groter bij overgewicht:

  • hartinfarct
  • hersenbloeding
  • verstopte bloedvaten (trombose)
  • diabetes type 2
  • bepaalde vormen van kanker
  • verhoogde bloeddruk
  • galstenen
  • gewrichtsaandoeningen
  • spataderen
  • huidstrepen
  • cellulitis

Ernstig overgewicht (obesitas) kan bovendien leiden tot:

  • ademhalingsproblemen
  • slaapapneu (stokkende adem tijdens de slaap)
  • jicht
  • afwijkingen aan de wervelkolom
  • onvruchtbaarheid
  • menstruatiestoornissen
  • geboorteafwijkingen
  • psychische en sociale problemen
  • slechter functioneren van het lichaam

Middelomtrek

Vooral de hoeveelheid vet in de buikholte geeft aan of je gezondheidsrisico's loopt. Het vet in de buik geeft zuren en hormonen af aan het bloed. Te veel vetzuren veroorzaken vervetting van de lever. Daarnaast word je minder gevoelig voor insuline en bestaat er een grote kans op een hoge bloeddruk en een hoog cholesterolgehalte.

Daarom wordt de middelomtrek gebruikt om te bepalen of er sprake is van overgewicht. De middelomtrek wordt gemeten op het smalste deel van het middel tussen de onderste rib en de bovenkant van het heupbeen. Uit het onderstaande schema kun je aflezen hoeveel buikvet je hebt.

Middelomtrek(in cm)


Man Vrouw
<94 <80 Probeer op gewicht te blijven (geen verhoogd risico).
94-102 80-88 Blijf op gewicht (nog geen verhoogd risico, maar de gevarenzone komt in beeld).
102> 88> Probeer af te vallen (verhoogd risico).

Een andere methode om te bepalen of je gewicht op peil is, is de Body Mass Index (BMI). Met een formule kun je de verhouding tussen je lengte en gewicht bepalen. Een hoge BMI-waarde duidt op overgewicht, een lage juist op ondergewicht. Klik hier om je bmi te berekenen.

Wanneer je last hebt van overgewicht, is het belangrijk om daar iets aan te doen.

Je kunt gezond afvallen door:

  • Een gevarieerd en gezond eetpatroon te kiezen.
  • Weinig alcohol te drinken.
  • Meer te bewegen.


SNEL AFVALLEN EN MEER BEWEGEN


Snel afvallen en meer bewegen is een effectieve combinatie. Wanneer je op een snelle manier wilt afvallen, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Afvallen is al lang niet meer een kwestie van calorieën tellen. Onderzoek heeft aangetoond dat niet zozeer het aantal calorieën zorgt voor vet toename, maar dat koolhydraten de boosdoener zijn. Het is dus zaak deze te beperken. Maar daarnaast is bewegen een bijzonder belangrijke factor. Wil je dus snel afvallen, zal je naast de beperking van de koolhydraten ook meer moeten bewegen.


Verbranding

Om af te vallen moet je vet gaan verbranden. Het lichaam verbrandt de hele dag door met wat het aangereikt krijgt aan energie. In onze maatschappij zijn dat meest koolhydraten. Doordat deze het meest voorhanden zijn, gaat het lichaam deze dus het eerst verbranden. Wanneer u echter minder koolhydraten eet, gaat het lichaam over tot de volgende bron van energie, en dat is vet. En dat is precies wat we moeten hebben, wil je snel afvallen. Precies hetzelfde gebeurt er bij het bewegen. Wanneer u veel beweegt, verbrandt het lichaam eerst de koolhydraten, en wanneer deze verbruikt zijn, gaat het over op vet. Dat gebeurt voornamelijk bij duursporten. Maar wanneer je bewegen combineert met de beperking van koolhydraatinname, wordt ook eerder de vetreserve aangesproken. Dus kan je ook sneller afvallen.


Grotere spiermassa

Wanneer je meer beweegt, ontwikkel je meer spiermassa. Deze spieren hebben meer energie nodig en u gaat meer verbranden, dus je kunt ook snel afvallen. Dit alles heeft een sneeuwbaleffect. Op deze manier ben je de overtollige kilo’s veel sneller kwijt dan wanneer je slechts uw calorie inname beperkt. Bovendien hoef je geen honger te lijden wanneer je de koolhydraten vermijdt. Je vervangt de koolhydraten door eiwitten en hiervan mag je toch aardig wat eten. Je kunt zelfs op meerdere momenten per dag iets eten. Eiwitten onderhouden ook de spiermassa die je kweekt door de extra beweging, zodat je je ook niet slap gaat voelen. Meer bewegen kan je doen door fietsen, wandelen en natuurlijk is de sportschool ook een uitstekende manier om extra spieren op te bouwen. Snel afvallen hoeft dus niet door urenlang in de sportschool door te brengen, maar je kunt dit op verschillende manieren doen, zonder te overdrijven.

BEWEEG JIJ VOLDOENDE?

Beweeg jij voldoende?

Hoe lang moet je bewegen per dag?

Onderzoek wijst uit dat 60% van de Nederlandse bevolking te weinig beweegt. Dit betekent minder dan 30 minuten matige inspanning per dag volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen. Deze norm is opgesteld om het risico op chronische ziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes te verminderen. Om op gewicht te blijven heb je minimaal 45 tot 60 minuten lichaamsbeweging per dag nodig.

Waarom is lichaamsbeweging belangrijk?

Met voldoende lichaamsbeweging blijf je op gewicht. Zodra de hoeveelheid voeding die je binnenkrijgt overeenkomt met de energie die je lichaam gebruikt ben je in balans. Simpel gezegd: alles wat je eet moet je ook verbranden. Alleen jijzelf hebt invloed op deze energiebalans. Je bepaalt tenslotte zelf hoeveel je eet en hoe actief je bent.

Lichaamsbeweging en gezondheid

Regelmatige lichaamsbeweging draagt bij aan een goede gezondheid:
- bevordert de conditie van hart en bloedvaten
- verlaagd bloeddruk en cholesterolgehalte
- botten blijven langer sterk
- spijsvertering werkt beter
- meer energie en fitheid
- beter bestand tegen stress
- minder kans op overgewicht


Actievere leefstijl

Probeer eenvoudig meer te bewegen in het dagelijks leven, neem bijvoorbeeld de trap in plaats van de lift en laat de auto vaker staan. Ook activiteiten als fietsen, wandelen en zwemmen helpen een gezond gewicht te behouden. Je hoeft niet per se intensief te sporten: zo kun je matig intensieve activiteiten langer volhouden en dit resulteert in een hogere vetverbranding.



PowerSlim vs crashdieet

Regelmatig krijg ik de vraag wat nu het verschil is tussen PowerSlim en een crashdieet. Begrijpelijk, want normaal gesproken betekent snel afvallen ook dat je met een crashdieet te maken hebt en dat is allesbehalve gezond. Ik zal eerst uitleggen wat er met je lijf gebeurt als je een crashdieet volgt en waarom dit alleen maar averechts werkt. Daarna leg ik uit hoe gezond afvallen wel mogelijk is.

Je stofwisseling

Je lichaam heeft dagelijks een bepaalde hoeveelheid energie (calorieën) nodig om in leven te blijven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan processen zoals het laten kloppen van je hart, celvernieuwing en je ademhaling. Deze benodigde basisbehoefte noemen we het basaalmetabolisme. Bij de meeste mensen ligt dit zo rond de 1300 – 1500 calorieën per dag. Als je een inactieve levensstijl hebt dan zal je totale dagelijkse behoefte niet veel hoger liggen.

Wat is een crashdieet?

Bij een crashdieet is de hoeveelheid energie (calorieën) die je eet, ver beneden je basisbehoefte. Er wordt alleen gelet op de hoeveelheid calorieën die je eet, zonder rekening te houden met de functie van de verschillende voedingsstoffen die je nodig hebt. Het gevolg hiervan is dat je ook te weinig bouwstoffen binnenkrijgt, terwijl je deze juist éxtra hard nodig hebt als je op rantsoen bent. Gebeurt dit niet, dan gaat je lichaam spieren afbreken om energie uit de spiereiwitten te gebruiken voor basale lichaamsfuncties. Je lijf is erop gebouwd om te overleven, en het laten kloppen van je hart is nou eenmaal belangrijker om te overleven dan het hebben van voldoende spierweefsel…

Ik begrijp dat het heel verleidelijk kan zijn: een poosje heel weinig eten en snel veel kilo’s verliezen. “Wat maakt het nou uit of die kilo’s uit vetweefsel of spierweefsel bestaan”, zou je kunnen denken. “Als het er maar af is” Toch?

Waarom je nooit een crashdieet moet volgen!

Het grote nadeel hiervan is, dat een verminderde spiermassa ook een lager basaalmetabolisme betekent. Spierweefsel is in tegenstelling tot vetweefsel actief weefsel, dat continu vernieuwd wordt. Spierweefsel verbrandt daardoor 24 uur per dag calorieën. Als je meer spiermassa hebt, verbrand je de hele dag door meer calorieën, zelfs als je slaapt. Spierweefsel kun je opbouwen door krachttraining en het eten van voldoende eiwitten.

Als je spiermassa door het volgen van een crashdieet deels afgebroken is, dan verbrand je na het volgen van dit dieet nog minder calorieën dan eerst. Je moet dus nóg minder gaan eten om op gewicht te blijven. Meestal lukt dit niet, gaan mensen opnieuw op een crashdieet en wordt de stofwisseling (metabolisme) nóg verder vertraagd. Op gewicht blijven is dan bijna onmogelijk en het jojo-effect wordt steeds erger. Ontzettend frustrerend voor de betreffende persoon die hier op den duur natuurlijk moedeloos van wordt. Jammer genoeg is dit wat er in de praktijk heel vaak gebeurt.

Verkeerde adviezen

Dit wordt mede veroorzaakt door verkeerde adviezen en ideeën over wat gezonde voeding is. Ook diëtisten en andere gezondheidsprofessionals zijn er jarenlang vooral op gericht geweest om caloriearme voeding te adviseren, zonder te kijken naar het belang van voldoende eiwitten in het voedingspatroon. Tot overmaat van ramp is een dergelijk caloriearme voeding vaak ook nog eens rijk aan koolhydraten en suikers. Koolhydraten en suikers zijn juist dikmakers.

Hoe kun je dan wel gezond afvallen?

Gelukkig weten we tegenwoordig wel beter. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien wat écht belangrijk is voor snel en toch gezond afvallen: het volgen van een eiwitrijk en koolhydraatarm voedingspatroon onder persoonlijke begeleiding van een voedingscoach.

In plaats van eenvoudigweg minder calorieën te adviseren, hebben de diëtisten van PowerSlim bij het ontwikkelen van het programmarekening gehouden met de functie van de verschillende voedingsstoffen. Zo zijn koolhydraten en vetten hoofdzakelijk brandstoffen voor je lichaam, terwijl eiwitten bouwstof als hoofdfunctie hebben.

Eigenlijk is het heel logisch: om af te vallen moet je lichaam je reservebrandstof gaan verbranden: je lichaamsvet. Om die brandstof aan te spreken moet je dus met je voeding geen brandstoffen binnenkrijgen, dan dwing je je lichaam namelijk om op de reserve (je vet) over te stappen. Wanneer je bijna geen koolhydraten en vetten binnenkrijgt gaat je lichaam in de vetverbrandingsmodus, dit noemen we ketose. Je lichaam is dan een soort vetverbrandingsmachine geworden :).

Om te voorkomen dat je spiereiwitten gaat verbranden moet je wel de juiste hoeveelheid bouwstoffen (eiwitten) eten. Zo zorg je ervoor dat je lichaam goed gevoed wordt, je lijf gaat niet op de spaarstand omdat er voldoende bouwstoffen binnen komen. In combinatie met een uitgebalanceerd vitamine- en mineralenpreparaat weet je zeker dat je alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Ondanks het snelle gewichtsverlies is dit dus géén crashdieet omdat je geen spiermassa verliest. Je stofwisseling blijft hoog waardoor je na het volgen van het programma makkelijker op gewicht kunt blijven. Ik help je hier ook bij door samen met jou een gezond voedingspatroon samen te stellen dat bij jou past. Ook kijken we samen naar oplossingen voor jouw eventuele valkuilen. Deze begeleiding gaat door tot een jaar na het behalen van je streefgewicht.